2014. május 1., csütörtök

Segítség a HTML kódok használatához

Sziasztok, megint! :)

Viki kérte e-mailben a segítségünket azzal kapcsolatban, hogy miként kell ezeket a html kódokat használni, úgyhogy most egy amolyan tutorial félét hoztam neki és azoknak, akik még hasonló cipőben járnak, mint ő! Remélem segítségetekre lesz ez a bejegyzés is, és kicsit jobban beleláttok majd ezekbe a dolgokba! Bármi kérdésetek van ezzel kapcsolatban, írjatok bátran akár itt, akár e-mailben! :)

Kellemes hosszú hétvégét mindenkinek!
Diana H.

------------------------------------------------------------------------------------------

Pontokban szedve próbálom nektek elmagyarázni a lényeget, próbálok képeket is csatolni hozzá, hogy jobban érthető legyen, és elsősorban azokra térek ki, amik Vikit érdeklik!

1. Hová kell beilleszteni a menü kódokat?
A menük kódját nagyon egyszerű beilleszteni a blogodba, a nagyobb munkát az átírás, a sajátra formálás adja. Menj a blogod szerkesztőnézetébe, ott kattints az elrendezésre, majd a modul hozzáadásra és válaszd ki a 'HTML/JavaScript' modult.

(katt a képre és nagyobb lesz)
Ha ez meg van, akkor másold ki az adott kódot az oldalról, ahol találtad, majd illeszd be ebbe a 'HTML/JavaScript' modulba, a 'Tartalom' részbe.. Ennek nem kötelező címet adni és 99%-ban nem is szokás, úgyhogy nyomj rá a 'Mentés' gombra, hogy biztosan meglegyen.

2. Hogyan kell alkalmazni, sajátra formálni?
A menü elkészítésének ez a nehezebbik része, főleg, ha nem igazán értesz a kódoláshoz! Ezért fontos, hogy mindig csak azokon az adatokon módosíts, amit megjelölünk! Azonban nem minden oldal teszi ezt meg, úgyhogy most adok néhány magyarázatot, hogy mi mit jelent, de csak azokat írom le, amin változtathatsz!
• width: a menü szélesség
• height: a menü magasság
• background-color: a menü  háttérszíne
• color: a menüben a betű színe
• font-size: a menüben a betűméret
text-align: a menüben a szöveg elhelyezése (balra, jobbra, középre, sorkizártra igazított)
font-family: milyen betűtípussal legyen a szöveg (itt azokból adj meg, amik a sablonbeállításoknál a vonal felett vannak)
• border: keret (itt általában a vastagságán és a színén is lehet állítani)
• Továbbá lehet állítani az összes olyan adatot, amely a színre vonatkozik (tehát #-gal kezdődik). A színkódokat ITT találod, rengeteg van, válogass bátran!
• Természetesen a menüpontok nevén is változtathatsz!

3. Hogyan kell a menüpontokra linket tenni?
A menü sajátodra formálásánál ennél a résznél kell a legjobban odafigyelni, ugyanis ha lehagysz akár egy zárójelet, vagy lemarad a 'http://' a link elejéről, akkor már egyből nem működik a menü, sőt, az előbbinél akár az egész széteshet! Ezért én ezt a részét szoktam elsőként elkészíteni, mert hogyha esetleg ezt elrontom, akkor nem megy kárba a színvilággal való foglalkozásom.

A menükódoknak mindig két részük van, az egyik a CSS - ami a kinézetet jelenti -, és a HTML - ami pedig a menüt. Ebben az esetben nekünk a HTML részét kell néznünk. Ott találsz egy ilyen részt: "
<a href="LINK1">CÍM1</a>". A 'CÍM1' szerintem egyértelmű, ide írod, ahogy el szeretnéd nevezni az adott menüpontot. A 'LINK1' egy pedig szintén egy url kód lesz. Vagy a blogod egy oldala, amit már közzétettél, vagy egy másik link is lehet, a példa kedvéért mondjuk a facebook csoportod linkje. Ezt a sort annyiszor kell bemásolnod, ahány menüpontot szeretnél és értelemszerűen a címet és a linket mindig írd át! De ez csak az egyszerűbb menükre vonatkozik! A legördülős menük egy kicsit bonyolultabbak, hiszen ott a címnek nem adunk linket, csak az alattuk megjelenő pontoknak, azoknak viszont ugyan ezzel a módszerrel! 
Fontos, hogy ez a sor mindig egy <a> -val kezdődik és </a> -val végződik! Továbbá, a blogod oldalait tedd közzé, hogy meg lehessen tekinteni (a link is csak ekkor fog működni), viszont az elrendezésnél töröld az 'Oldalak' pontot.

4. Hogyan alkalmazzuk az egyéb HTML kódokat (ami nem menü)?
Az egyéb, extrább kódok használata jellegétől függően változik. Míg a szövegdobozokat és egérkövetőket ugyan úgy az elrendezésnél egy html modulba kell beilleszteni, addig például azt a kódot, hogy a bejegyzés címét középre igazítsuk, azt már a CSS-be kell berakni. Azt hogy az adott kódot éppen hova tedd be, mi minden esetben leírjuk, azonban ha más oldalak ezt esetleg nem teszik meg és bizonytalan vagy, akkor nyugodtan kérdezd meg azt az oldalt!
Kurzorok tömkelegét találhatjátok meg EZEN az oldalon, de ne ijedjetek meg, hogy angol nyelvű, adok segítséget! Baloldalt kiválaszthatjátok, hogy milyen típusú egérkövetőket szeretnétek, ha pedig meg van a megfelelő a kategórián belül, akkor katt a képre. Ekkor újra betölti az oldalt és a kép alatt megjelenik két szövegdoboz, mely közül az elsőt (Option #1 - Universal CSS/HTML Code) másold ki - a szövegdoboz jobb alsó sarkában van néhány kisebb kocka, azt fogd meg és nagyobbra húzhatod a szövegdobozt, s így biztosabb, hogy az egész kódot kimásolod!!! - és illeszd be az elrendezésnél egy új, html modulba. Ennyire egyszerű!

Azokat a kódokat pedig, amelyeket a CSS-be kell beilleszteni kétféle képpen teheted meg! Az egyik, hogy a blogod szerkesztőnézetén belül a sablon gombra kattintasz, utána pedig a 'HTML-kód szerkesztése' gombra. Hogy azon belül pontosan hova kell, azt mindig leírjuk vagy képpel illusztráljuk!





A másik módja pedig, amikor ugyan így a sablonra kattintasz, majd a 'Személyre szabás'-ra, azon belül pedig 'Speciális', majd a lehetőségek legalján a 'Stílusalap (CSS) hozzáadása' pontba beilleszted az adott kódot!






Ha nem vagy biztos ezekben a dolgokban, akkor nyugodtan kérd egy hozzáértő segítséget, mert ha valamit esetleg kitörölsz vagy netalántán olyan helyre illeszted be, ahova nem szabadna, akkor az egész blogod széteshet!


Ennyi lett volna ez a kis bejegyzés! Remélem tudtam vele segíteni Vikinek és azoknak, akiket érdekelt! Ha bármi hasonló kérdésetek van, ha szeretnétek, hogy valamiről írjak ilyen segítő bejegyzést, akkor szívesen várom a kéréseket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése